DC Devre Kesiciler Nerelerde Kullanılır? AC Devre Kesicilerden Farkı Nedir?

Aşırı Gerilimin Nedenleri ve Parafudrlar
26 Nisan 2021
Sigma Faz-Gerilim Koruma Röleleri
21 Mayıs 2021

Elektrik enerjisinin üretilmesi, iletilmesi, kullanılması beraberinde elektrik sistemlerinin tehlikeli aşırı akımlara karşı devre kesiciler ile korunmasını da zorunlu hale getirir. Temelde AC ve DC olarak üretilen elektrik akımından DC doğru akım, elektrik yüklerinin yüksek potansiyelden düşük potansiyele akması sonucu oluşan ve yönü değişmeyen akım çeşididir. AC Akım ise değişken manyetik alanda bulunan iletken üzerinde bir gerilimin endüklenmesi sonucu oluşan ve zamana göre yönü değişkenlik gösteren akım çeşididir.

AC akım yada gerilim zamana göre değişkenlik göstererek pozitif ve negatif değerler arasında sürekli bir döngü halindedir ve bu döngü sırasında saniyede 50 defa 0 değerinden geçer. AC akımın 0 değerinden geçmesi, kısa devre yada aşırı yük akımları oluşması esnasında devre kesicinin çok daha kolay bir şekilde kontaklarını açmasını sağlar. DC hata akımlarının devre kesiciler ile kesilmesi 0 değerinden geçmediği için AC hata akımının kesilmesi kadar kolay değildir. DC devrelerde AC kesicilerin kullanılması oluşan yüksek arkın sönümlenememesi sonucu yangına neden olabilir. Bu nedenle DC devre kesiciler DC sistemlere özel olarak üretilir.

DC Devre Kesiciler Hangi Uygulamalarda Kullanılır?

Doğru akım pil, dinamo, akümülatör veya doğrultmaç devresi ile elde edilir ve bu devrelerin kullanıldığı her alanda bir doğru akım kesicisine ihtiyaç duyulur. Uygulama alanlarının başında , metro-tren-tramvay hatları, DC elektrik motorları, redresör çıkışları, fotovoltaik sistemler, elektrikli araç şarj istasyonları, gazlı veya elektrikli arabaların kontrol üniteleri, büyük güçlü sistemlerin kontrol panelleri gelmektedir.

Sigma DC Devre Kesiciler

 

Sigma DC devre kesicileri aşırı yük akımlarına ve kısa devre akımlarına karşı elektrik sistemini mükemmel bir şekilde koruma altına alırken , ilgili uluslararası standartlara uygun olarak CE kalite güvencesi altında üretilir. Sigma DC otomatik sigortalar 1, 2, 4 kutuplu 6kA ve 10kA kesme kapasiteleri ile yüksek elektriksel ve mekaniksel ömüre sahip olarak üretilmektedir. Sigma DC kompakt şalterler ise termik ayar sahalı olarak 250A e kadar 3 ve 4 kutuplu olarak üretilirler.