Kaçak Akım Koruma Şalteri Kullanmak İçin 4 Sebep!

Kaçak Akım Koruma Şalterleri yıldırım düşmesinden etkilenir mi?
24 Ağustos 2022

Günümüz dünyasında elektrik enerjisi, modern yaşamın vazgeçilmez bir parçası konumundadır. Elektrik enerjisinin günlük yaşamın, endüstriyel ve ticari dünyanın temelini oluşturması, yaşam standartlarımızı yükseltmesi, ulaşım ve taşımacılıkta daha az sera gazı emisyonuna sahip olması ile çevre dostu bir alternatif olması, sürdürebilirliğe katkı sağlaması gibi birçok avantajı bulunmaktadır. Ancak, gerekli önlemler alınmadığında ise canlılar üzerinde bazı riskleri de görülebilir.

Kaçak Akım Koruma Şalterleri ise canlıları ve sistemleri elektrik enerjisinin kötü etkilerinden korumaya yarayan koruma ekipmanlarından biridir. Fazın nötr harici başka bir hat üzerinden devreyi tamamlaması sonucu devreyi açarak canlıları ve tesisatı olası risklere karşı korur.

Elektrik Çarpmasını önlemek,yangın tehlikesini azaltmak, ekipman ve maliyet zararını en aza indirgemek ve iş güvenliğini maksimum seviyede tutmak  için kaçak akım koruma şalteri olmazsa olmazdır.

Kaçak Akım Koruma Şalterinin Kullanılmadığı Durumlarda;

  • Elektrik Çarpması Riski, Ciddi vakalarda kalp ritminin bozulması, kas spazmları, yanıklar ve hatta ölüm görülebilir.
  • Yangın Tehlikesi, Kaçak akımdan kaynaklı kabloların aşırı ısınmasına ve elektrik tesisatında yangın riskinin artmasına neden olabilir.
  • Ekipman Hasarı, Kaçak akım, elektrikli cihazlara ve elektrik tesisatına zarar verebilir.
  • İş Güvenliği Riski, Endüstriyel tesislerde veya şantiye alanlarında kaçak akım, çalışanların güvenliğini tehlikeye atabilir. Çalışanlar, kaçak akımla temas ederek elektrik çarpması riski altında kalabilirler.
  • Maliyet Zararı, Kaçak akım, ev veya işyeri gibi mülklerde maddi zarara yol açabilir. Ekipmanların veya yapıların hasar görmesi, onarılmaları veya değiştirilmeleri gerekebilir, bu da önemli maliyetler doğurabilir.

Sigma Kaçak Akım Koruma Şalterleri

Sigma’nın ürün gamında 2 ve 4 kutuplu olmak üzere, 6kA ve 10kA kısa devre kesme kapasitesine sahip, 25A’den 125A’e kadar anma akımı olan, AC, A ve B tiplerinde, 10mA, 30mA, ve 300mA kaçak akım eşik değeri olan, AC tip 300mA’de ve A tipi 300mA’de gecikmeli tip ürünler bulunmakta olup, ürünler TS EN 61008-2-1 standartlarına  uygun olarak üretilmiştir.

Sigma Kaçak Akım Koruma Şalterleri 10mA ve 30mA’da İnsan Koruma, 300mA ‘da ise Yangın Koruma fonksiyonunu gerçekleştirir.