Sigma Alçak Gerilim Şönt Reaktörleri

Alçak Gerilim Termik Manyetik Devre Kesicileri
15 Nisan 2020
B Tipi Kaçak Akım Koruma Şalterleri
6 Mayıs 2020

Şönt reaktörler kompanzasyon sistemlerinde, kapasitif yükün artması durumunda reaktif güç kontrol rölesi ile devreye alınarak, endüktif etki meydana getiren, böylece kapasitif yükün dengelenmesinde kullanılan kompanzasyon elemanlarıdır.Özellikle son yıllarda elektrik sistemlerinde bağlanan kapasitif özellikli yüklerin artması ile birlikte kompanzasyon sistemlerinde, kondansatör kullanımı ile beraber şönt reaktör kullanımı da zorunlu hale gelmektedir.

Uzun yeraltı elektrik enerji kabloları, Kesintisiz güç kaynakları (UPS’ler) , yarı iletken transistörlerin kullanıldığı güç elektroniği cihazları, bilgisayarlar, son zamanlarda enerji tasarrufu nedeniyle yaygınlaşan LED aydınlatmalar kapasitif etki oluşturan başlıca yüklerdir. İşte bu kapasitif yüklerin etkilediği mağazalar, hastaneler, banka şubeleri, marketler, akaryakıt istasyonları, kaynak atölyeleri, ofisler, endüstriyel işletmeler ve fabrikalarda kompanzasyon panolarında kullanılan şönt reaktörler ile işletmeler olası kapasitif bedel ödemezler. Kapasitif reaktif gücün kompanzasyonu için şönt reaktör kullanılan sistemlerde;

  • Şebekeden çekilen kapasitif güç, kompanzasyon panosunda bulunan uygun seçilmiş şönt reaktörler ile karşılanır
  • Elektrik şebekesinden beslenen cihazlar ve makineler daha sağlıklı çalışırlar kullanım ömürleri uzar
  • Elektrik faturalarına kapasitif reaktif ceza bedeli yansımaz.
  • Kapasitif reaktif yüklerin şönt reaktörler ile kompanze edilmesi aynı zamanda uzun yeraltı elektrik hatlarına bağlı bulunan düşük yük profiline sahip işletmelerde, şebekeden gereksiz reaktif güç çekilmesini engelleyerek iletim hattı boyunca gerilim artışını da azaltır, gerilimi istenen limitler dahilinde tutar ve sistemin gerilim kararlılığına da katkıda bulunur.

Sigma Şönt Reaktörler Sigma Reaktif Güç Kontrol Röleleri ve Sigma Endüktif Yük Sürücüleri ile birlikte hızlı değişen yüklerde, dengeli veya dengesiz yüklerde dahi üstün, güvenli ve stabil bir kompanzasyon sağlar.

Sigma Elektrik Reaktif Güç Kontrol Röleleri ile ilgili blog yazımıza buradan ulaşabiliriniz.

Neden Sigma Şönt Reaktör Kullanılmalıdır?

  • Sigma Şönt Reaktörler en yenilikçi teknolojiler ile TS EN ve Avrupa standartlarına uygun olarak uzun ömürlü ve zorlu çalışma şartlarına dayanıklı olarak tasarlanmıştır tekfazlı monofaze) kademelerde 0,25 kVAr’dan 10 kVAr’a kadar, üçfazlı (trifaze) kademelerde ise 0,25 kVAr’dan 50 kVAr’a kadar üretilmektedir. Tasarımı ile enerji kayıplarını, sesi ve titreşimi en aza indirerek enerji verimliliğini sağlar.
  • Tek fazlı (Monofaze) veya üç fazlı (Trifaze) yüksek geçirgenlikli hava boşluklu özel tasarıma sahiptir.
  • İstenilen akım veya güç için tasarım ve üretim imkanı bulunur.
  • Neme karşı korumalıdır ve elektrik panosu içerisinde sessiz çalışma imkanı sağlar.