SCV (sürücülü) Reaktif Röle

Sigma Toroidal Akım Transformatörleri İle Kaçak Akım Korumada Esnek Çözümler
23 Mart 2020
Sigma A.G. Güç Kondansatörü
10 Nisan 2020

Elektrodinamik prensibine göre çalışan transformatörler, ac motorlar gibi tüketicilerin çalışmaları için gerekli olan manyetik alanı sağlayan mıknatıslanma akımına Reaktif Akım çekilen güce de Reaktif Güç denir. Reaktif gücün birimi kVAr’dir. Reaktif güç, akım ile gerilim arasında bir faz farkı oluşmasına neden olur.Faz farkını ortadan kaldırmak için işletmelerde, işyerlerinde, fabrikalarda kompanzasyon sistemleri kurulur. Kompanzasyon sistemlerinde kullanılan Reaktif Güç Kontrol Röleleri, tesis ihtiyacı doğrultusunda, aktif güç ve reaktif güç oranlarını dengelemek için ihtiyaca göre kondansatörleri ve/veya şönt reaktörleri devreye alıp çıkartan kompanzasyonun en önemli elemanıdır. Reaktif güç kontrol röleleri aktif ve reaktif gücü dengelemenin yanısıra şebekenin çeşitli akım, gerilim, enerji, güç, harmonik parametrelerini ölçer ve kullanıcıya sunar.

 

Sigma Reaktif Güç Kontrol Röleleri dengeli veya dengesiz yüklerde, ani değişen veya normal değişen yüklerde, SVC (Static Var Compensation)kullanılması gereken tesislerde, endüktif ve kapasitif sınırları dışında çalışan tesislerde her türlü kompanzasyon ihtiyacına tam ve kapsamlı çözüm sunacak özellikler ile kullanıcıya sunulur.

Neden Sigma Reaktif Güç Kontrol Rölesi Kullanılmalıdır?

İhtiyaca göre 3 fazlı (trifaze) veya tek fazlı (monofaze) kondansatörleri devreye alıp çıkartır.

SVC’li tiplerde, endüktif yük sürücüsü kullanılarak tek fazlı şönt reaktör, endüktif yük sürücüsü kullanılmadan 3 fazlı şönt reaktörü devreye alıp çıkartır.

Sigma Reaktif Güç Kontrol Rölesi aynı zamanda bir enerji analizörü gibi çalışarak 100’den fazla enerji parametresini(akım-gerilim harmonikleri, saatlik, günlük, haftalık, aylık enerji oranları, tarifeli enerjiler, faz başı enerjiler ve faz başına enerji oranları, import-export-kapasitif-endüktif-görünür enerjiler, nötr akımı, faz akımının gerilim-güç-güç faktörü değerleri, cos fi …) %0.2 hassasiyet ile 20 ms içerisinde ölçme yeteneğine sahiptir.

Toplam akım harmoniği (THDI) ve gerilim harmoniği (THDV) ölçümünün yanında, 63. harmoniğe kadar ayrı-ayrı akım ve gerilim harmoniklerini ölçer. Enerji kalitesi analizi için yardımcı olur.

Sigma Reaktif Güç Kontrol Rölesi; rölenin iç sıcaklık değerinin aşırı yükselmesi, gerilim yükselmesi, endüktif ve kapasitif güç sınırının aşılması durumlarında alarm çıkışı ile kullanıcıya uyarı verir.

Sigma Reaktif Güç Kontrol Rölesi, sistemi ve sistem gereksinimlerini analiz eder. Bunun sonucunda sistemde yanlış bağlantı hatası gibi bir hata var ise bağlantıları kendi içinde değiştirir, rölenin kondansatör-şönt reaktör kademe sayısının veya gücünün eksik olması gibi durumlarında ise kullanıcıya LCD ekran üzerinden kompanzasyonda eklenmesi gereken kondansatör ve/veya şönt reaktör değerleri için tavsiyelerde bulunur .