Alçak Gerilim Güç Kontaktörleri

Darbe Akım Anahtarı
20 Şubat 2020
Motor Koruma Şalteri
13 Mart 2020

Kontaktörler elektrik devrelerinde, bağlı bulundukları hattın anahtarlanmasında kullanılır. Kontaktörler anahtarlama işlemini, bobin uçlarına uygulanan gerilim sayesinde, açık kontaklarını kapatıp kapalı kontaklarını açık konuma getirerek gerçekleştirir. Uygulanan gerilim kesildiğinde ise kontaklar tekrar konum değiştirerek başlangıç konumlarına geri döner, böylece kontaktörler bağlı bulunduğu hattın açılıp-kapatılmasında kullanılmış olurken , otomatik sigorta veya termik-manyetik şalter gibi herhangi bir aşırı akım koruması sağlamazlar.

Kontaktörler Nasıl Çalışır?

Kontaktör ana bileşenleri; kontak nüve ve kontaktör bobininden oluşur. Kontaktörün çalışma prensibi, bobin uçlarına uygulanan gerilim ile demir nüvede manyetik alan indüklenirken manyetik alan mıknatıslanma oluşturarak paleti kendisine doğru çeker. Normalde açık kontaklar kapalı konuma gelirken normalde kapalı kontaklar açık konuma gelir

Kontaktör bobini: Üzerinden akım geçmesiyle nüveye manyetik özellik katar. Sarım sayısı çalışma gerilimine göre değişir.(12V-415V AC/ 24V-220V DC)

Nüve: Mıknatıslanma özelliğine sahip silisyum paketinden üretilir.

Kontaklar: Normalde açık (NO) ve normalde kapalı (NC) olmak üzere iki çeşittirler.

Kontaktörler elektrik motoru, aydınlatma devresi, kompanzasyon sistemleri, çeşitli endüktif karakterli yükler gibi bir çok yükün anahtarlanmasında güvenle kullanılır

Sigma Kontaktörler Nasıl Seçilir?

Kontaktör seçiminde, kutup sayısı, anma akımı ,anma gerilimi (kontaktörün kumanda edeceği gerilim değeri), bobin çalışma gerilimi, anma gücü (kontaktörün kumanda edeceği yükün gücü) ve kullanma kategorisi (yük karakteristiği) büyük önem taşır. AC-1 kullanma kategorisi, akkor ampuller, elektrikli ısıtıcılar gibi rezistif yüklerin (ohmik yükler) kumandasında kullanılacak kontaktör sınıfıdır.AC-3 kullanma kategorisi; en çok kullanılan yük sınıfı olup, sincap kafesli motorlara yol vermek için kullanılan kontaktör sınıfıdır.AC-5a kullanma kategorisi; yüksek veya düşük basınçlı sodyum buharlı, civa buharlı lambaların tanımlandığı yük sınıfıdır.AC-6b ise kompanzasyon sistemlerinde kullanılan kontaktörlerin tanımlandığı yük sınıfıdır.

Neden Sigma Kontaktörler Kullanılmalıdır?

Sigma alçak gerilim kontaktörleri gerek TS EN gerek uluslararası standartlara uygun üretilirler. 3 ve 4 kutuplu standart güç kontaktörlerinin yanı sıra 6 ve 8 kutuplu enversör kontaktörler , panoda yer tasarrufu sağlayan mini kontaktörler, sessiz çalışması ile hastanelerde, konutlarda, otellerde eğitim merkezlerinde kullanılan modüler tip kontaktörler, hem AC hem DC oldukça geniş bobin çalışma gerilimine sahip ortak bobinli kontaktörler ile 9A’den 800A’e kadar güvenilir ve ekonomik çözümler sunmaktadır. Sigma kontaktörler, oldukça yüksek açma-kapama ömürleri sayesinde işletmelerede uzun süreler sorunsuz çalışmaktadır. Sigma kontaktörler, kontaktör üzerinde standart bulunan yardımcı kontaklara ek olarak yardımcı kontak aksesuarları ile sistem ihtiyacına geniş çözüm sunulmasının yanı sıra kompakt boyutlar ile yer tasarrufu da sağlar.