Kompakt Şalter Kullanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kompakt Şalter Kullanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Elektrik sisteminde oluşan aşırı akımlar, elektrik sistemine bağlı bulunan yüklerde ve kablolarda yıkıcı hasarlar meydana getirebilir. Aşırı akımlara karşı koruma elemanlarının başında gelen kompakt şalterler diğer bir deyişle termik manyetik devre kesiciler için dikkat edilmesi gereken bazı önemli durumlardan söz edebiliriz. Öncelikle elektrik sisteminin detaylı analizi sonucu, Kompakt Şalterin aşağıdaki teknik özellikleri belirlenmesi gerekir;


Nominal işletme akımı

Beklenen kısa devre akımı

Kutup sayısı

Nominal çalışma gerilimi

Yükün karakteristik özellikleri

Ortam sıcaklığı

Teknik özellikleri belirlenen şalterin yapısal özellikleri ise şalterin ne kadar uzun ömürlü kullanılacağını belirler.


Yapısal özelliklerin başında kompakt şalterin kontak malzemesi gelmektedir. Kompakt şalterlerin kontakları çeşitli metal malzemelerin alaşımı sonucu elde edilir. Alaşımda kullanılan malzemelerin oranları ise kontak yapısının kalitesini belirler. Örneğin bir kontağın sıcaklığa karşı mukavemeti yüksek, direnci ise düşük olmalıdır. Kontak yapısının özellikleri, alaşımda kullanılan malzemelerin oranlarına göre belirlenir.


Kompakt şalterlerin gövde malzemesi ise mekanik ve ısıl zorlanmalara karşı yüksek dayanaklılık gösterebilecek malzemelerden oluşmalıdır. Çünkü kısa devre akımları oluşması esnasında çok yüksek sıcaklıklar ve basınç oluşur, kullanılan gövde malzemesi şalterin yanma ve patlama ihtimali ortadan kaldırılmalıdır.


Bir diğer dikkat edilmesi gereken konu ise kompakt şalterin boyutlarıdır. Küçük boyutlara sahip şalterlerin elektrik panosunda yer tasarrufu sağlaması, uygulamalarda kolaylık sağlayacaktır.


Kompakt şaltere önemli ölçüde kullanım ömrü sağlayan bir diğer özellik ise limitör özelliğidir. Bu özellik şalterlerin özel bir formda oluşturulan kontak yapısı ile sağlanır. Limitör özelliği ile herhangi bir kısa devre durumunda kısa devre akımları beklenen değerine ulaşmadan şalter kontakları hızla birbirinden ayrılır, böylece şalter yüksek akımlara, yüksek ısıya ve yüksek basınca maruz kalmamış olur.


Neden Sigma Kompakt Şalter Kullanılmalıdır?


Uluslararası standartlara uygun olarak Türkiye’de üretilen Sigma Kompakt Şalterler gerek malzeme kalitesi gerek geniş ürün seçim imkanı ile kullanıcılara yüksek performanslı çözümler sağlamaktadır.


Sigma Kompakt Şalterlerde kullanılan gövde ve kapak malzemesi BMC (Bulk Moulding Compound) adı verilen 960 derece ısıya dayanıklı yanmaz malzemeden üretilmektedir. Yalıtım özelliği de çok yüksek olan BMC malzeme, 160 derce sıcaklığa ise sürekli dayanabilme özelliği ile şalterlerde meydana gelebilen yanma ve patlama riskini ortadan kaldırır.


Sigma Kompat Şalterlerin kontak malzemesi ise uzun AR-GE çalışmalarımız sonucu; düşük direnci, ısı ve darbe dayanıklılığını sağlayacak şekilde en uygun oranlarda gümüş(Ag), wolfram(W), Nikel(Ni) kimyasal elementlerin alaşımlarından oluşmaktadır. Sigma kompakt şalterler -20 ile +60 derece arasındaki geniş çalışma sıcaklığı aralığı ve kompakt boyutları ile çeşitli uygulamalarda esnek çözümler sunar. Ayrıca Sigma Kompakt Şalterler, limitör özelliği sayesinde kısa devre kesme teknolojisini yükselterek mekanik ve dinamik zorlanmaları azaltır.

Diğer Yazılar