Darbe Akım Anahtarı ile Verimli Aydınlatma
Edison 1879’da akkor lambayı keşfederek insanoğlunun hayatında çığır açan aydınlatma teknolojisine ilk adımı atmıştır. Geçmişten günümüze aydınlatma teknolojisi de gelişerek klasik akkor lambaya alternatif led lambalar, floresan lambalar, halojen lambalar ve daha birçok aydınlatma çeşidi ile hayatımızın vazgeçilmezi haline gelmiştir. Aydınlatma teknolojisinin hayatımızda sağladığı kolaylıkların yanı sıra kolay kontrol imkanı da kullanıcı açısından oldukça önemlidir.
Aydınlatma için kolay kontrol imkanı sunan darbe akım anahtarları, aydınlatmanın birçok noktadan kontrol edilmesini sağlayan elektriksel anahtarlama elemanıdır. Darbe akım anahtarı aydınlatma sistemine (led lamba, floresan lamba, akkor lamba vs.) bağlanır, aydınlatma sistemi de paralel olarak liht butonlara bağlanır. Darbe akım anahtarı ile en uzak liht buton arası mesafe 50 metreyi geçmeyecek şekilde, istenilen sayıda liht buton kullanılabilir. Böylece 50 metre içerisinde birçok noktadan lambalar açılıp kapatılabilir. Örneğin uzun bir koridorda birçok lamba bulunabilir, bu lambalar koridorun başına, sonuna ortasına veya daha fazla noktaya yerleştirilen liht butonlar ile istenilen liht butona basılarak açılabilir, yine istenilen liht butona basılarak kapatılabilir.
Vavien Anahtarlar Yerine Darbe Akım Anahtarı Kullanılması Kablolama Maliyetlerini Önemli Ölçüde Azaltır
Klasik aydınlatmada kullanılan vaviyen anahtarlar, iki vaviyen anahtarın birbirine kablo ile bağlanması gerekmesi nedeni ile hem işgücü kaybına neden olmakta hem de kablolama maliyetlerini arttırmaktadır. Bunların yanında vaviyen anahtarlar ile aydınlatma sisteminin kontrolü maksimum 3 noktadan sağlanmaktadır. Darbe akım anahtarı ile yapılan aydınlatma kontrolü ise özellikle uzun koridorlarda aydınlatma sisteminin istenilen noktadan kontrol edilmesine kolayca olanak sağlar.
Darbe Akım Anahtarı Nasıl Çalışır?
Lambaları yakmak için, liht butona basıldığı anda darbe akım anahtarının bobinine çok kısa süreli bir sinyal gönderilir. Darbe akım anahtarında bulunan özel kilitleme mekanizması ile bobine gönderilen anlık sinyal kontakların kilitlenme işlemini gerçekleştirir. Tekrar sinyal gelinceye kadar kilitli kalan kontaklar liht butona basıldığı anda konum değiştirerek lambaların kapanmasını sağlar.