Alçak Gerilim Termik Manyetik Devre Kesicileri
Termik manyetik devre kesicileri diğer bir adıyla kompakt şalterler veya MCCB’ler (Moulded Case Circuit Breakers) çeşitli yük karakteristiklerine sahip elektrik devrelerinin korunmasında ve kontrolünde kullanılır.
Termik Manyetik devre kesiciler temel olarak;
Devreyi açma kapama,
Aşırı yük akımlarına karşı koruma
Kısa devre akımlarına karşı koruma fonksiyonlarını yerine getirirken,
Eklenecek aksesuarlar ile birlikte;
Düşük gerilimlere karşı koruma( düşük gerilim bobini ile)
Kaçak akımlara karşı koruma(kaçak akım algılama rölesi, toroidal transformatör, açtırma bobini kombinasyonu ile) fonksiyonlarını da sağlar
Termik manyetik şalterler bu özellikleri sayesinde; endüstriyel tesisler, binalar ,altyapı tesisleri vb birçok alanda elektrik devresinde koruma, kesme, uzaktan kumanda etme (motor mekanizması ile) amacı ile kullanılır.
Sistemde herhangi bir kısa devre akımı oluştuğu zaman, elektrik sistemine bağlı tüm cihazlar ciddi zarar görür, hatta kablolar veya onların temas ettiği elektrik cihazları/ komponantler yüksek kısa devre akımının ısı etkisi ile yangın riski oluşturur. Bu noktada, kısa devre akımının hızlıca kesilmesi büyük önem taşır. Sigma Elektrik Kompakt şalterlerde kullanılan döner kontak kesme sistemi ile beklenen kısa devre akımı %25 oranında sınırlandırılarak, çok kısa bir süre içerisinde kesilmiş olur. Aynı zamanda devre kesici içerisinde yer alan kontakların kısa devre durumunda erimemesi/yapışmaması da oldukça önemlidir. Sigma elektrik kısa devre testleri sonucunda, Gümüş (Ag), Nikel(Ni), Wolfram(W) oranlarını belirleyerek en uygun kontak alaşımını oluşturup uzun ömürlü ve güvenilir koruma sağlar.
Neden Sigma Termik- Manyetik Devre Kesici Kullanılmalıdır?
Sigma Elektrik Termik Manyetik Devre Kesicileri 1, 2, 3 ve 4 kutuplu olarak 25 A’den 1600 A’e kadar25kA, 36kA,50kA, 70kA kısa devre kesme kapasiteleri ile TS EN 60947-2 ve CE normlarına göre üretilmekte olup her türlü ihtiyaca uygun geniş aksesuar imkanına sahiptir. Termik ve manyetik ayar sahalı tipler ile yük karakteristiğine uygun ayar imkanı mevcuttur. Termik ayar, nominal akımın (In)* (0,8-1) katına ayarlanabilmektedir. Manyetik ayar ise nominal akımın In*(5-10) katına ayarlanabilmektedir. Böylece yük karakteristiğine göre uygun koruma imkanı Sigma Kompakt Şalterler ile sağlanmış olur.
Yüksek güvenlik ve kalitenin bir arada sunulduğu Sigma Kompakt Şalterlerde kullanılan dış gövde ve kapak malzemesi elektriksel ve mekaniksel özellikleri oldukça yüksek BMC adı verilen V0 yanmaz malzemeden üretilmektedir.
Yerli olarak üretilen Sigma Kompakt Şalterler; gerek termik manyetik ayar sahalı tipler ile, gerek yangın panolarında kullanılan manyetik şalterler ile, gerek sabit tip şalterler veya açma (trip) zamanı ayarlanabilen ve sıcaklık değişimlerinden etkilenmeyen elektronik tip şalterler ile oldukça geniş ürün seçim imkanına sahiptir.